Scroll omlaag naar inhoud

Kuurhotel met 60 kamers, wellness- en sportfaciliteiten

Retraitehuis Zenderen is gevestigd in een voormalig klooster en gelegen midden in het landschap. Het oude klooster wordt momenteel gebruikt voor conferenties en trainingen. Als aanvulling op de faciliteiten wil men gasten een totaalpakket gaan aanbieden, waarbij in overleg en naar behoefte zowel fysiek als mentaal gerevalideerd kan worden. Daartoe wordt op het terrein een nieuw zorghotel met 60 kamers gerealiseerd. Het zorghotel is met name bedoeld voor mensen die herstellende zijn van een operatie, voor mantelzorg, mensen met een burn-out en topsporters.

copyright NOHNIK architecture and landscapes
copyright NOHNIK architecture and landscapes
copyright NOHNIK architecture and landscapes

Het nieuwe gebouw staat letterlijk met de voeten in het landschap. Er is gezocht naar een zo compact mogelijk volume dat dienend is aan de landschappelijke omgeving. Door de ronde vorm van het gebouw, ‘spoelt’ het landschap letterlijk om het gebouw heen en gaat het er een vanzelfsprekende relatie mee aan. Dit wordt versterkt doordat de binnenruimte in het volume open is gelaten. Hier vloeit het landschap het gebouw binnen en ontstaat een private en beschutte binnentuin.

In het gebouw zijn diverse functies ondergebracht. Naast 60 hotelkamers zijn er wellness-faciliteiten (inclusief binnenbad en buitenbad), een sporthal, fitnessruimte en een restaurant ondergebracht. Elke hotelkamer heeft een uniek uitzicht en karakter. Dit wordt gevormd door de ligging ten opzichte van de bezonning, het uitzicht en de mate van privacy. Het restaurant is gericht op de publieke zijde nabij de oprijlaan en grenst tevens aan de binnentuin. Het gebouw wordt BREAAM gecertificeerd opgeleverd.

copyright NOHNIK architecture and landscapes

Jaar: 2016
Type: architectuur
Omvang: 5.000 m2 bvo
Status: in uitvoering, oplevering naar verwachting in 2021
NOHNIK i.s.m. IAA