Scroll omlaag naar inhoud

(Ontwerp IAA Architecten, projectarchitect Wieteke Nijkrake)

Het monumentale landgoed Oosterbroek in Eelde kent een lange geschiedenis, waarbij het cultuurlandschap met haar kenmerkende zichtlijnen even relevant is als de historie van de gebouwen. De geplande herinrichting van het gebied is dan ook op zeer zorgvuldige wijze aangepakt. Hierbij zijn de monumentale bomenlanen met de open ruimten daartussen (de zogenaamde ‘groene kamers’) en het oude huis Hoog-Hullen erg waardevol. In het nieuwe landschapsontwerp zijn de groene kamers opgeschoond en is de nieuwbouw van de multifunctionele verslavingskliniek voor jeugd en volwassenen inclusief sportfaciliteit gerealiseerd. Een bescheiden inpassing van dit nieuwe complex is een leidend thema binnen het ontwerp.

De structuur van het gebouw is doelmatig, efficiënt en goed controleerbaar door de open zicht- en looplijnen. Door de programmatische flexibiliteit van de binnenruimten wordt op toekomstige (voorziene en onvoorziene) veranderingen in de bezetting en methodieken van VNN geanticipeerd.  VNN wil het wonen en behandelen scheiden. Hierdoor heeft de woonomgeving een woonsfeer en is een instituut-uitstraling voorkomen. Onderdeel van de behandeling in de kliniek is de zorg die de cliënt zelf dagelijks aan zijn kamer en gemeenschappelijke ruimten besteedt. Koken en overige huishoudelijke activiteiten maken onderdeel uit van het dagprogramma. De omgeving waarin zich dit afspeelt is dan ook ‘net zoals thuis’ vormgegeven.

De compacte lay-out en de transparantie van het ontwerp vormen de basis voor de duurzaamheid van dit gebouw. Er is gekozen voor eerlijke, onderhoudsvrije materialen. Het interieur is in de basis wit met natuurlijke kleuren en accenten van hout. Deze neutrale basis draagt bij aan de warme, rustige en huiselijke uitstraling.

Jaar: 2015
Type: architectuur, interieur
Opdrachtgever: Verslavingszorg Noord Nederland
Omvang:  5300 m2 BVO
Status: gerealiseerd