Scroll omlaag naar inhoud

Deze zelfvoorzienende cabin is een innovatieve overnachtingsplek voor verblijfsrecreatie die én de recreatieve ervaring verbetert, én de kwaliteit van het landschap dient.

Minimale impact, maximale beleving
Uitgangspunt voor het ontwerp van de cabin is het verkleinen van het volume van een standaard recreatieve verblijfsruimte om zo de impact op het landschap te verminderen. De cabin heeft een gekantelde vorm met een groot venster, waarmee spectaculair uitzicht op het landschap wordt geboden. De gekantelde vorm minimaliseert de impact op het landschap en tegelijkertijd vormt de cabin zelf een interessant object in het landschap.

copyright NOHNIK architecture and landscapes

Geheel zelfvoorzienend en circulair
De cabin kan op verschillende manieren worden gebruikt. De basis-cabin biedt in principe alleen een comfortabele slaapplek. Voor de overige voorzieningen (zoals sanitair) kunnen bezoekers gebruik maken van faciliteiten in de omgeving (bijvoorbeeld op een camping). Indien gewenst kunnen de cabins worden uitgebreid met een sanitaire unit met douche en toilet, in dezelfde vormgeving als de basis-cabin. Deze sanitaire unit maakt gebruik van lokaal opgevangen regenwater voor het doorspoelen van het toilet. Op het dak zijn zonnepanelen ingepast, waarmee de cabin volledig zelfvoorzienend is in de energiebehoefte. Alle materialen die voor de fabricage worden gebruikt zijn recyclebaar en daarnaast zijn alle gebruikte houtproducten lokaal geproduceerd of FSC gecertificeerd. Zo draagt het ontwerp tevens bij aan een circulaire economie.

copyright NOHNIK architecture and landscapes

Flexibel en efficiënt
De cabin is slim en efficiënt ingedeeld. Er is voorzien in een comfortabel dubbel bed en een bank aan het raam die eventueel als extra slaapplek gebruikt kan worden. Onder het bed en de bank zijn ruime opbergruimtes opgenomen. Daarnaast zijn in de wanden planken en kastruimten verwerkt. Door de beperkte afmetingen en gewicht is de cabin verplaatsbaar. Hierdoor is het mogelijk de cabins in steeds andere opstellingen en op andere locaties neer te zetten. De flexibiliteit heeft daarnaast als voordeel dat tijdelijke plaatsing mogelijk is, bijvoorbeeld in of nabij natuurgebieden of om tijdelijk de capaciteit van een recreatieterrein uit te breiden in het hoogseizoen. De mogelijkheid tot verplaatsing biedt kansen om enerzijds een gevarieerd recreatief aanbod te bieden, en anderzijds natuurgebieden bewust in de luwte te houden. 

copyright NOHNIK architecture and landscapes

Natuurlijke materialen
De constructie van de cabin is opgebouwd uit een houtskelet. Daarnaast is zowel het interieur als exterieur van de cabin volledig met hout bekleed. Hiermee krijgt de cabin een uitnodigende uitstraling. Aan de binnenzijde zorgt een afwerking van underlayment voor een moderne maar natuurlijke uitstraling. Voor de buitenzijde kunnen naar wens diverse gevelbekledingen worden gekozen. Elk type gevelbekleding zorgt ervoor dat de cabin een vanzelfsprekende relatie aangaat met de omgeving. Door lokaal geproduceerde materialen te gebruiken wordt extra bijgedragen aan de hoge duurzaamheidsstandaard van de cabin. De cabin is als kant en klaar prefab product te maken en kan vervolgens op locatie worden geplaatst.

Jaar: 2017
Type: architectuur
Status: concept