Recent heeft NOHNIK het Destination Management Plan voor Katla UNESCO Global Geopark in IJsland opgeleverd. Katla Geopark is in omvang vergelijkbaar met de Nederlandse provincies Gelderland, Utrecht en Overijssle bij elkaar. Het geopark heeft een totale oppervlakte die gelijk staat aan zo’n 10% van het totale landoppervlak van IJsland. Het omvat onder andere de bekende vulkanen Eyjafjallajökull en Katla en de iconische watervallen Seljalandsfoss en Skógafoss. Het plan is tot stand gekomen in een intensief participatief proces met een breed samengestelde groep van lokale stakeholders.

Het Destination Management Plan fungeert als regionale lange termijnstrategie voor duurzaam toerisme in het gebied. In het masterplan is gezocht naar een hernieuwde balans tussen de natuurwaarden, bescherming van het landschap en de beleving van de toerist. Een beter bescherming van het landschap leidt daarbij op de lange termijn tegelijk tot een borging van de economische waarde van het gebied en houdt het aantrekkelijk voor haar bewoners.

In het project ligt de nadruk op het ontwikkelen van een sterke ruimtelijke kwaliteit van de verschillende trekpleisters in het gebied, het ontwikkelen van diverse routenetwerken en attracties voor diverse doelgroepen en het stroomlijnen en sturen van de bezoekersstromen. Dit omvat ook het ontwerp van verschillende iconische trekpleisters waaronder een nieuw bezoekerscentrum voor de waterval Seljalandsfoss en een uitzichtplatform bij de Fjaðrárgljúfur kloof. Meer informatie over het project is te vinden op onze projectpagina (in zowel Nederlands als Engels).