NOHNIK architecture and landscapes heeft de architectenselectie gewonnen voor het ontwerp van een uitkijktoren op de voormalige vliegbasis Twente. De toren komt te staan in het zuidelijk deel van het terrein; het natuurgebied dat in april dit jaar werd opengesteld.

Uitgangspunt voor het ontwerp van de toren is het zichtbaar en beleefbaar maken van de historie van de voormalige militaire vliegbasis. Op de locatie van de te bouwen toren stond ooit het vooroorlogse terminal-gebouw met verkeerstoren. De nieuwe uitkijktoren is vormgegeven als een opengewerkte ‘serpentine’. Hierin verwijzen de open gedeelten in de schil van de toren naar de (oog)hoogtes van diverse relicten en objecten die kenmerkend zijn voor het gebied. Zo wordt de ooghoogte van een F-16 piloot en een vleermuis beleefbaar gemaakt, en wordt verwezen naar de diverse bunkers en shelters in het gebied. De toren is daarmee meer dan slechts een route van A naar B. De route naar boven is als een ‘narrative wayfinding’ en vertelt het verhaal van de geschiedenis van het gebied.

De schil van de toren is een zelf-dragende constructie. Deze is opgebouwd uit de serpentine-vorm in combinatie met verticale spijlen. Deze spijlen hebben naast een constructieve functie ook een esthetische betekenis. Het grillige patroon van de spijlen zorgt voor een dynamische schaduwwerking op de schil van de toren, afhankelijk van de stand van de zon. Hierdoor ontstaat een camouflagepatroon van licht en schaduw en gaat het geheel op in de omgeving. De vorm en detaillering van het ontwerp is bewust eenvoudig en abstract gehouden. Hiermee wordt aangesloten op de abstracte bouwstijl van de militaire objecten in het gebied.

De toren wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2017 opgeleverd. Meer over het gebied is op de speciale website te lezen. NOHNIK is tevens als landschapsarchitect betrokken bij de ontwikkeling van de Technology Base op het noordelijke deel van de voormalige vliegbasis; een high-tech internationale ontwikkel-, demonstratie en productiecampus.

NOHNIK ontwierp eerder uitkijktorens- en platforms voor de regio Skaftárhreppur in IJsland, in het kader van een regionale visie voor duurzaam toerisme.