Curriculum vitae Wieteke Nijkrake – architect

Wieteke studeerde in 2006 af als architect aan de TU Delft. Maatschappelijke betrokkenheid en het samen met gebruikers en betrokkenen vormgeven van een plan vormen in haar werk een belangrijke drijfveer.

In 2015 richtte ze samen met Jorrit Noordhuizen NOHNIK architecture and landscapes op. In dat jaar wonnen ze de prijsvraag voor de herbestemming van het voormalige poppodium Tivoli in Utrecht en werden zij runner-up bij de ontwerpwedstrijd voor een bezoekerscentrum voor UNESCO werelderfgoed Kinderdijk. Sindsdien werken ze samen aan zeer diverse projecten waaronder een uitkijktoren op Vliegbasis Twenthe (gerealiseerd), nieuwbouw van Kuurhotel Azelo (zorghotel met 60 kamers, in uitvoering), energietransitie Waterschap Vallei en Veluwe, 19 woningen in Meerstad, transformatie voormalig kantoor tot woningen in Hilversum, uitbreiding basisschool in Doetinchem, een expositiepaviljoen voor kunstenares Lotta Blokker, regionale visie voor duurzaam toerisme in Katla UNESCO Global Geopark in IJsland en de visie Care2Share Oosterparkwijk Groningen (visie op vergrijzing, zorg en wonen – winnaar prijsvraag WhoCares Rijksbouwmeester). Daarnaast werd het project De Watermaker genomineerd voor de ASN Bank Wereldprijs. 

Wieteke is tevens gastdocent aan de Artez Academie van Bouwkunst in Arnhem en Saxion Hogeschool Enschede.

Voor de oprichting van NOHNIK werkte zij als projectarchitect bij IAA Architecten. Hier werkte ze ondermeer aan diverse onderwijs- en zorggebouwen. Voorbeelden van gerealiseerde projecten zijn de gewonnen architectenselecties voor CBS De Haven te Doetinchem, multifunctionele accommodatie PP4 te Zutphen en de upgrade van 112 appartementen in Doetinchem. Andere gerealiseerde ontwerpen zijn woonzorgcomplex Het Weggeler in Almelo en een appartementencomplex voor jongerenhuisvesting in Enschede. Ook was ze onderdeel van het ontwerpteam voor de transformatie van de voormalige textielfabriek Tetem te Enschede en verslavingskliniek Vossenloo te Eelde.