Onlangs is de nieuwe uitkijktoren in het natuurgebied op de voormalige vliegbasis Twente geopend, naar ontwerp van NOHNIK architecture and landscapes. De toren staat op de plek van de verkeerstoren van het vooroorlogse vliegveld uit 1931.

De historie van het gebied beleven: narrative wayfinding

Uitgangspunt voor het ontwerp van de toren is het zichtbaar en beleefbaar maken van de historie van de voormalige militaire vliegbasis. De nieuwe uitkijktoren is vormgegeven als een opengewerkte ‘serpentine’. Hierin verwijzen de open gedeelten in de schil van de toren naar diverse relicten en objecten uit verschillende tijdslagen die kenmerkend zijn voor het gebied. Zo wordt de ooghoogte van een F-16 piloot en een vleermuis beleefbaar gemaakt, en wordt verwezen naar de diverse bunkers en shelters in het gebied. De toren is daarmee meer dan slechts een route van A naar B. De route naar boven is als een ‘narrative wayfinding’ en vertelt als vanzelf het verhaal van de geschiedenis en transformatie van het gebied.

Dynamische verschijning

De schil van de toren is een zelf-dragende constructie. Deze is opgebouwd uit de serpentine-vorm in combinatie met verticale strips. Deze strips hebben naast een constructieve functie ook een esthetische betekenis. Het grillige patroon van de spijlen zorgt voor een dynamische schaduwwerking op de schil van de toren, afhankelijk van de stand van de zon. Hierdoor ontstaat een camouflagepatroon van licht en schaduw en gaat het geheel op in de omgeving. De vorm en detaillering van het ontwerp is bewust eenvoudig en abstract gehouden. Hiermee wordt aangesloten op de abstracte bouwstijl van de militaire objecten in het gebied. 

Bijzonder ontwerp- en bouwproces

NOHNIK ontwikkelde de toren in samenwerking met ingenieursbureau ABT en scheepsbouwer Royal IHC. Op de werf van Royal IHC in Kinderdijk werd de toren met robots in elkaar gelast. NOHNIK, ABT en Royal IHC betrokken zorgorganisatie Zekere Basis om delen van het werk als werkervaringsproject uit te voeren. Jongeren van Zekere Basis hielpen mee met het grondwerk, de fundering en het schilderen van de toren.

Naast het ontwerp van de toren was  NOHNIK ook betrokken bij het maken van een handboek voor de inrichting van de openbare ruimte van de Technology Base Twente, in het noordelijke deel van de voormalige vliegbasis.

Meer foto’s van de toren kunt u vinden op de projectpagina op deze site.