Scroll to Content

(Design IAA Architect, project architect Wieteke Nijkrake)

This student apartment building with 12 units is located in between the existing buildings at the Walhofstreet in the city of Enschede in the east of the Netherlands. The building has three floors which makes it rather large compared with the neighbouring buildings. To limit the impact of the new building on its surrounding the base volume was sculptured into a dynamic shape that is more related to the pitch roofs of the existing houses in the street. By doing this, the building blends in more easily in the urban fabric. Also, because of the sculptural shape of the building more diverse spaces and rooms evolve within the building. For each apartment the windows are positioned in a unique way, based on the ability to offer a distinctive view to the surroundings. All apartments are designed as flexible units which can transform into bigger units in future, if desired.

Year: 2011
Type: architecture, student housing
Client: SJHT
Size: 742 m2
Status: built